ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

Μουσείο & Ακαδημία Παιδικής Τέχνης - Museum & Academy of Children's Art

Ιστορικό και Σκοποί της Ακαδημίας-Μουσείου Παιδικής Τέχνης "Οικουμένη"

Σύντομο βιογραφικό της ιδρύτριας της Ακαδημίας και του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Η Λίτα Μαυρογένη γεννήθηκε στην Ξάνθη, από γονείς που  η καταγωγή τους ήταν από τον Πόντο, ο  πατέρας της από την Σαμψούντα και η μητέρα της από την Πάφρα. 

Από παιδί είχε  ταλέντο  στη  ζωγραφικής  και σε ηλικία  14 ετών βραβεύτηκε με το βραβείο Παπαδιαμάντη για την εικονογράφηση της, στο διήγημα του, "Η σταχομαζόχτρα".

Ζωγράφιζε ερασιτεχνικά  ως αυτοδίδακτη ζωγράφος αρκετά χρόνια, εξελίσσοντας τις γνώσεις της επάνω σε διάφορες τεχνικές, κάνει  ατομικές εκθέσεις και συμμετέχει σε πολλές  ομαδικές.

Το 1998 σταματά  την συμβατική ζωγραφική και κάνει μια μεγάλη στροφή στη συμβολική ζωγραφική όπου η φιλοσοφία και η πνευματικότητα θα επηρεάσουν  άμεσα τις θεματογραφίες που  επιλέγει.

Ηθικές μεταρσιώσεις,

Οι καβαλάρηδες του φωτός,

Ορφέας, Διόνυσος, Χριστός

Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης

Το άγγιγμα

Μήτηρ Γαία   

 

Η ζωγραφική για την Λίτα είναι ένας διαρκώς ανατρεπόμενος  λόγος όπου η έκφραση του  εικαστικού λόγου πλάθει και σχηματοποιεί τις ιδέες και της έννοιες κάθε  εποχής και κάθε κοινωνίας, έτσι γράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους οι λαοί και έτσι εξελίσσεται η ανθρωπότητα.

Με αυτό το δεδομένο οι θεματογραφίες της έχουν μια πορεία πολύ συγκεκριμένη όπου η τεχνική, το χρώμα και οι φόρμες, δημιουργούν γραφές αναζήτησης της συνείδησης εκεί όπου ο  Θείος σπινθήρας ανοίγει τον δρόμο εξέλιξης προς το φώς 

Κάνει πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και  σε χώρες του  εξωτερικού όπως Ιταλία στην Πάντοβα και στην Βενετία., Γερμανία στο Βερολίνο, Αυστρία στο ΄Ιμστμπουρκ, Ρωσία στη Μόσχα, Τουρκία στη Σμύρνη και στην  Άγκυρα

Το 1991 κατά την διάρκεια της διαμονής της, για εκθέσεις, στην Ιταλία  στις πόλεις Πάτοβα και  Βενετία γνωρίζει τον μεγάλο ιταλό  γλύπτη  Angelo  Rinaldi  ειδικό πάνω στη γλυπτική γυαλιού, ο οποίος όταν είδε την δουλειά της με θέμα οι καβαλάρηδες του φωτός θάμασε την ιδιαίτερη  γραμμή στην κίνηση και την  ανατομία στον άνθρωπο και στο άλογο. Δίπλα σε αυτό τον δάσκαλο η Λίτα Μαυρογένη παρακολούθησε τη κοσμοθεωρία για την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος του Leonardo Da Vinci.

Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και παρακολουθεί δύο χρόνια μαθήματα με δάσκαλο τον Νίκο Κενσαλή.

Την περίοδο αυτή γίνεται μέλος στο Ελληνικό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και παράλληλα αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την aiap της UNESCO.

Το 2004 μαζί με άλλους  Έλληνες καλλιτέχνες ιδρύουν το σύλλογο διαφύλαξης και διαχειρίσεις των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών  ο οποίος εντάσσεται στον οργανισμό της UNESCO για την διαφύλαξη της παγκόσμιας κληρονομιάς

Το 2000 την βραβεύει η Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών για την μεγάλη προσφορά της, στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική  εκπαίδευση των νέων.

Από το 1998 είναι διορισμένη εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στη μεγάλη αυτοδιοίκηση της Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας, σε θέματα  πλαστικών και εικαστικών τεχνών.

Το 2010 βραβεύεται από την Νομαρχία της Ξάνθης  για την πλούσια  καλλιτεχνική  δράση της σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρωτοπορία της  σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα διδασκαλίας της τέχνης  και την ίδρυση του Παιδικού Μουσείου OIKUMENI  στην Ξάνθη, Το Μουσείο είναι αναγνωρισμένο από το ΥΠ. Πολιτισμού

Από το 1998 ξεκίνησε να διδάσκει σε παιδιά με  έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο όπου χρησιμοποιεί τα γεωμετρικά σχήματα και τις γραμμές

Μελετά αρχαίους έλληνες φιλοσόφους δίνοντας έμφαση  στον Πλάτωνα και περισσότερο στο βιβλίο του, Φίλοιβος  παράλληλα ασχολείται πολύ με την αφηρημένη τέχνη μέσα από  τα βιβλία του Κανιτίσκυ  για το Πνευματικό στη Τέχνη και σημείο γραμμή,  αυτή η μελέτη  την οδηγεί να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή διδασκαλία της Παιδικής Τέχνης στους μαθητές της, οι οποίοι μέχρι σήμερα απέσπασαν αξιόλογες Πανελλήνιες και Παγκόσμιες διακρίσεις.

Ελλάδα: 4 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια σε πανελλήνιους Μαθητικούς διαγωνισμούς

Ιαπωνία /Κανακάουα: 5 Παγκόσμια χρυσά μετάλλια 3 αργυρά

Ρωσία /Μόσχα:  1 χρυσό .Διεθνές Βραβείο από την  Παιδική Ακαδημία

Γερμανία /Βερολίνο: 3 άριστες συμμετοχές,  παγκόσμιος Διαγωνισμός παιδικό Μουσείο Βερολίνου

Σερβία /Βελιγράδι: 7 βραβεία   άριστης συμμετοχής Διαγωνισμός  από το ίδρυμα Τέσλα

Τσεχία /Πράγα : παγκόσμια άριστη συμμετοχή  Βραβείο LEDICE

Ιράν /Τεχεράνη: 8 βραβεία  άριστης συμμετοχής Παιδικό μουσείο Τεχεράνης

Το 2010 στη Κίνα /Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τσιεν Τσίν: Το  μεγάλο χρυσό βραβείο και αργυρό μετάλλιο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας

To 1995 κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας συνεργάζεται με την Παιδική Ακαδημία της Μόσχας επάνω στην καλλιτεχνική παιδεία δίνοντας σειρά διαλέξεων για τον Πλάτωνα και την τέχνη, για την γεωμετρία και για τον αρχετυπικό συμβολισμό του Πυθαγόρα ως μέσον διδασκαλίας της παιδικής Τέχνης.

Το 1996 προσκεκλημένη  από  Παιδικό Μουσείο του  Βερολίνου κάνει σειρά διαλέξεων με θέμα η γεωμετρία στην παιδική τέχνη .

Όλο αυτό τον πλούτο η Λίτα Μαυρογένη τον  καταθέτει στην γενέτειρα της  την Ξάνθη και ιδρύει το 2000  την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης μέσα από την οποία   θεσμοθετούνται δύο Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί  για την παιδική τέχνη, η Biennale  παιδικής ζωγραφικής και ο διπλός διαγωνισμός ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ  κατασκευή κούκλας  και συγγραφή παραμυθιού.

Στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν συνολικά περισσότερες από 160 χώρες.

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή είχε σαν αποτέλεσμα να  έχει η Ακαδημία παιδικής Τέχνης στην κατοχή της, περίπου 20.000 επιλεγμένα έργα  απίστευτης ομορφιάς και υψηλής τεχνικής από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Το 2006 παραχωρείτε  από το Δήμο Βιστωνίδας το εγκαταλειμμένο Δημοτικό σχολείο της Συδινής  το οποίο με πολλές δυσκολίες η Λίτα Μαυρογένη αγωνίζεται και ανακαινίζει, περισσότερο όμως για  να μπορέσει να διαφυλάξει αυτό τον σπάνιο πλούτο  της παγκόσμιας παιδικής τέχνης που σαν συλλογή ανήκει σε όλο των κόσμο.

Σε αυτό το  ανακαινισμένο χώρο στεγάζεται σήμερα  η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης και το παιδικό Μουσείο ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.

Στις αίθουσες του Μουσείου υλοποιούνται περίπου 20 πρωτοποριακά  εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Οι θεωρίες και οι τεχνικές προέρχονται σε ένα μεγάλο μέρος από τις συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2010 δέχεται πρόσκληση συνεργασίας από την ζωγράφο Carmen Dodrıges με θέμα Ελληνικός και Περουβιανός Πολιτισμός. Δουλεύουν από κοινού εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ξάνθη στο Παιδικού Μουσείο.

Της γίνεται πρόσκληση από το υπουργείο πολιτισμού του Περού μέσο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λίμα προκειμένου να ιδρύσει το πρώτο παιδικό Μουσείο  στη λατινική Αμερική.

Τον Οκτώβριο του 2010 η Λίτα Μαυρογένη στη Λίμα επισκέπτεται πολλά σχολεία και διδάσκει σε 800 παιδιά την Ελληνική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα μέσα από την εικαστική δημιουργία. Ολα τα έργα παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση που αποτέλεσαν την βάση για την δημιουργία του παιδικού Μουσείου στη Λίμα. Στο πανεπιστήμιο των Ινκας κάνει σειρά διαλέξεων και βραβεύετε με το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά της στην τέχνη.

Είναι μέλος στο κέντρο Ψυχολογία και Τέχνη και στην Ελληνική ένωση ARTTHERAPIST

Τον Σεπτέμβριο του 2015  παίρνει μέρος στο 1o Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης, στα πλαίσια της 5η Biennale 2015 στη Θεσσαλονίκη,  που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (23.06-30.09.2015). Το θέμα της διάλεξης της ήταν : Η εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την Τέχνη.